Колко често се борите с разплитането на косата си, защото тя е наелектрезиране или суха? Косата ви е непокорна след рутинното изсушаване със сешоар и е склонна да се се накъдря заради влажността? Настана време за козметика, която изглажда или за най-добрите продукти, справящи се със сухата коса.

Има много начини за справяне с непокорната коса. Можете да вземете сешоар с функция за йонна  и хладна въздушна струя, за да можете непрекъснато запечатвате кутикулата на косата и да заглаждате кичурите. Също така, използвайте сешоара, следвайки посоката на растеж, насочвайки въздушната струя надолу. По този начин спирате повдигането на кутикулите на косата.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОСАТА ТАКА, ЧЕ ДА ПРЕДОТВРАТИМ НЕПОКОРНИЯ И ВИД?

Ясно е, че грижата, която полагаме за косата си, се отразява пряко на външния и вид. Ако тя е изключително суха и увредена, за съжаление тя няма да е гладка, да има блясък  и ще е суха. Фокусирането върху това как да се грижим за косата си по правилния начин ще доведе и до подобряване на външния и вид. Време е да се подхрани, хидратира и регенерира, вместо само проблемите да бъдат маскирани.

Хидратираща – добре хидратирана коса е цялостно по-гладка, по-блестяща и просто по-красива. Ако поддържате правилното ниво на хидратация, напр. като например използвате на балсами с хидратиращи съставки или подхранващи маски, има по-голям шанс косата ви да не става суха и хвърчаща, напр. заради дъжд или разресване. Хидратирането е в основата при грижата за косата.

Подхранваща – здравето на косата може да се види чрез нейния външенвид, така че не бива да забравяте да й давате основните съставки, напр. витамини, минерали (цинк, сулфат, желязо, силиций) и мастни киселини. Перфектно подхранена, силна и със здрави корени коса не трябва да се превръща в изсушена и хвърчаща такава. Това е прост начин за изглаждане.

Регенерираща – това е третата стъпка, която трябва да предприемете, ако се притеснявате от изключително суха коса. Хвърчащата коса обикновено е слаба и и липсва протеини и има отворени кутикули, плачещи за хранителни вещества. Систематичното доставяне на протеини укрепва косата и предотвратява изсушаването и; все пак внимавайте да не прекалите с протеина върху косата.

КАК ДА СЕ ПОЛУЧИТЕ ГЛАДНА КОСА?

Всички горепосочени процедури няма да ви дадат незабавни резултати. За да регенерирате косата си, за да я хидратирате и подхраните, имате нужда от време. Проблемът с сухата коса може да ви нервира, докато косата ви не стане здрава. Но дори и здравата коса може да е хвърчаща в редки случаи, напр. заради хормонен дисбаланса, болести, сезонни промени или липса на някои хранителни вещества.

Каквато и да е причината вие все пак можете да направите косата си копринено гладка, използвайки подходящите продукти. Това може да са естествени масла или продукти, които са били специално създадени за суха коса.

Масла за коса – нанасянето на масла за коса е най-естественият вариант. Тези, които съответстват на състоянието на вашата коса, вършат множество задачи едновременно: не само правят косата гладка и предотвратяват хвърчащите кичури, но и индиректно хидратират, подхранват и регулират процесите, които се случват в скалпа. Можете да ги нанасяте върху суха или мокра коса, да ги втривате в скалпа си или да ги добавите към други продукти. Леките и бързо абсорбиращи се масла могат да се използват като серум за краищата на косата и така да предотвратят цъфтенето и изсушаването.

Серум за изглаждане на косата – можете бързо да подобрите външността на косата с помощта на изглаждащи продукти. Най-добрия сред тях е серумът, който се оставя за по-дълго на косата. Дори и съвсем малко количество носи блясък, изглажда структурата на косата, улеснява разресването и стилизиране и дори прави прическата по-дълготрайна. Серумите с копринен ефект са най-продавани. Само помнете, че ефектът е повърхностен и издържа само до първото измиване на косата.

Продукти против влажност – такива козметични продукти работят по малко по-различен начин, като целят да укрепят хидро-липидната бариера на косата – защитният слой, който предпазва от загуба на вода в косата. Този вид продукти са под формата на серум или маска, балсам или пък шампоан. Маслата също работят по този начин. Използвани поотделно или като смес от няколко, те подсилват естествения водно-липиден слой и предпазват от ефектите на влагата.

Киселинни изплаквания на косата – друго брилянтно решение – изплакване с оцет, уплътнява кутикулите на косата, затваряйки водата вътре и я прави по-гладка – това предотвратява сухите кичури. Въпреки че не се казва, изплакването на косата всъщност я изглажда. Киселинното pH затваря кутикулите на косата, които са се отворили по време на измиването на косата, и така ги принуждава да се върнат към естественото си положение. Кичурите са по-гладки и по-лесни за разресване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *