При грижата за собствената си кожа е жизненоважно да знаете какъв тип кожа имате. Всеки тип кожа има определени характеристики и способности за корекция, които изискват по-различна грижа и внимание. Нека да разгледаме някои от основните типове кожа и това как ние можем да предоставим на нашата кожа най-добрата грижа.

Нормална кожа

Нормалните типове кожа обикновено са меки, плавни и равномерни по цялата повърхност. Въпреки че имат леки несъвършенства, те обикновено са много устойчиви срещу груби околни условия и са лесни за поддържане. Същевременно обаче, те може да имат нужда от повече влага, особено по време на зимата или когато са изложени на сурови климатични условия.

Мазна кожа

Мазните типове кожа са склонни към прекомерно производство на себум – мазнина, която предпазва кожата. Този прекомерен себум обикновено причинява блокиране на порите и появата на акне. Докато мазната кожа обикновено има нужда от допълнително почистване, тя може да се изсуши лесно с по-агресивните продукти, така че е важно да направите правилния баланс.

Суха кожа

Сухите типове кожа често имат нужда от повече влага и трябва да бъдат хидратирани почти постоянно. Могат да бъдат причина за пъпки, червенени и напукване, което може да отегчи кожата и да доведе до предвременно стареене.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа е смес от нормална, мазна и суха кожа. Обикновено има маслени части (като Т-зоната) и сухи участъци (като щеките). Този тип кожа изисква допълнително внимание при грижата за кожата, тъй като всяка зона трябва да бъде третирана по различен начин.

Чувствителна кожа

Чувствителните типове кожа са склонни към алергии, червенени, раздразнение и свеждане. Те изискват специална грижа и трябва да избягват агресивните продукти за грижа за кожата, които могат да предизвикат повреда или дискомфорт.

Докато всеки тип кожа има своите специфични нужди, има и общи стратегии за поддържане здравето на кожата, които могат да се прилагат при всякакъв тип кожа. Следването на здравословна диета, оставането хидратирани, избягването на директна слънчева светлина и потърсването на професионална помощ ако се сблъсквате с проблеми с кожата, помагат за поддържане на кожата здрава и сияйна.