Първоначално публикувано на 25 септември.

Въведение

Проблемите със скалпа могат да бъдат доста притесняващи и болезнени, не да говорим за това, че могат да бъдат и доста срамотни. Неспособността да контролирате появяването на пърхот или сухотата на скалпа може да изпрати по-голяма част от деня ви във вихър от неудобство и самосъжаление. Но не отчайвайте – вие не сте сами в борбата с тревожните скалпни проблеми. В тази статия ще разгледаме как можем да се борим с най-често срещаните проблеми като пърхот, сухота, свръх производство на себум и дори косопад.

Пърхот

Пърхотът е един от най-често срещаните проблеми със скалпа, които срещаме. Той се характеризира със създаване на малки, бели или жълти частици, които падат от скалпа и могат да бъдат видими върху косата или дрехите. Причината за пърхота обикновено е свързана със сух скалп, чрез надмерно производство на себум или прекомерно размножаване на една скалпова гъба, наречена Malassezia.

Как да се и защитим от пърхот?

Ето няколко начина, по които можете да се справите с пърхот:

  • Използвайте шампоан против пърхот – Тези продукти често съдържат съставки като кетоконазол, цинк пиритион, сяра, салицилова киселина или денатуриран алкохол, които помагат за контролиране на появата на пърхот.
  • Ограничаване на използването на стайлинг продукти – Много продукти за коса съдържат химикали, които могат да дразнят скалпа и да допринесат за появата на пърхот. Ако изпитвате проблеми, опитайте да намалите използването на такива продукти или опитайте да намерите продукти, които са проектирани да бъдат по-благи за скалпа.
  • Опитайте се да се храните с правилно хранене – Храната, която ядете, може също да откаже на пърхота.

Сух Скалп

Сухият скалп е друга често срещана проблема. Той е често придружен от сърбеж, червенина и лющене на кожата. Съществуват много фактори, които могат да доведат до сух скалп, включително хидратация, определени медицински състояния (като псориазис), както и определени продукти за коса.

Как да лекуваме и предотвратим сухите скалпове?

Ето някои съвети, които могат да помогнат:

  • Поддържайте хидратация – Пийте достатъчно вода през деня за поддържане на хидратацията на скалпа.
  • Употребявайте шампоани и балсами, които са специално създадени за сух скалп. Тези продукти обикновено съдържат съставки като алое вера, чайна дърво или овес.
  • Използвайте естествени маски и масла за коса – като кокосово масло, масло от жожоба или масло от сладък бадем.
  • Попитайте лекар за препоръка ако проблемът със сухото ви продължава повече от 2 седмици.

Независимо от проблема със скалпа, важното е да го анализирате, да го разбирате и да вземете необходимите мерки за корекция. Не забравяйте, че вашата коса и скалп имат нужда от любов, грижа и внимание.

Споделете: Този блог е написан с идеята да ви помогне да се справите с често срещани проблеми като пърхот и сух скалп. Въпреки че тези решения може да не изпълнят чудеса върху нощта, внасянето на някои от тези промени във вашия дневен ред би трябвало да води до забележимо подобрение.

Публикувано от Иван Петров на 25 септември 2022