Всеки ден ноктите ни са изложени на наранявания. Детергентите, козметиката и твърдите предмети са само някои от факторите, които увреждат тяхното състояние. Несистематично и неправилно правеният маникюр, както и естествената склонност към чупливост на ноктите също допринасят за ситуацията. Вижте какви са симптомите, причините и средствата за справяне с чупливостта на ноктите.

Симптоми

Чупливите нокти са склонни да се разцепват. Най-често се чупят в краищата и се обезцветяват. Освен това се оформят ръбове и краищата се чупят и разцепват. Не само слабите нокти могат да се счупят, но проблемът с чупливите нокти засяга и хората със здрави нокътни плочки. В този случай обаче ноктите се чупят по ръбовете, така че се лекуват по-лесно.

Причини

Чупливите нокти могат да бъдат генетично унаследени. Ако това е вярно във Вашия случай, ще трябва да бъдете много активни в борбата за красиви нокти. Здравословна диета, подходяща грижа, включително редовно използване на серуми за нокти, могат да подобрят състоянието на ноктите Ви.

Борбата с крехки и чупливи нокти е по-лесно да бъде спечелена при хора, чиито нокти са естествено твърди и състоянието им се влошава само понякога. В подобна ситуация е достатъчно да включите определени продукти и да се въздържате от използването на детергенти като лакове за нокти и средства за почистване на лак за нокти.

Основните причини за разцепването и чупливостта на ноктите са:

  • диета с ниско съдържание на цинк, желязо, силиций и витамини от група В,
  • нямате създаден навик да овлажнявате ръцете и ноктите си (особено в случай на влага, замръзване и сух въздух),
  • чести температурни колебания,
  • продължително накисване на ноктите във вода,
  • използване на продукт за почистване на лак с ацетон,
  •  вършене на домакинска работа без предпазни ръкавици,
  •  неправилно пилене на ноктите,
  •  чест контакт с препарати и химикали.

Средства

  • Подходяща диета
    Ако състоянието на ноктите Ви се дължи на неподходяща диета, новото Ви меню трябва да включва продукти, богати на витамини А, В1, В2, В3, В9, Е и манган, магнезий, цинк, желязо и фосфор. Трябва да добавите семена от слънчоглед и тиквени семки към ястията или да ги използвате за похапване през деня. Струва си да се има предвид, че цинкът и желязото подобряват състоянието не само на ноктите, но и на кожата и косата.
    Макови семена, сусамови семена, сушени плодове, особено сулфурирани, и какао, което е източник на магнезий и желязо, също ще бъдат препоръчани. Витамините В могат да бъдат намерени в зърнени храни, яйца и бобови растения. Освен това, изберете постно месо или мазна риба и пийте поне два литра вода на ден. Това е важно, защото ноктите Ви могат да се чупят поради сухота. Такава доза витамини би следвало да подобри състоянието им само след един месец.
  • Подходяща грижа
    Някои жени се подлагат на редовни процедури за маникюр, за да поддържат ноктите си в добро състояние. Няма нужда да посещавате салон, ако следвате няколко прости правила. Първо, пилете ноктите си от страната на нокътя до центъра само в една посока. На второ място, използвайте стъклена или керамична пила. Освен това, започнете да използвате серум за нокти (използвайте го няколко пъти седмично). Също така, опитайте се да не накисвате ноктите си във вода твърде дълго, тъй като тя отслабва нокътната плоча.
    Подходящият начин на хранене и подходящата грижа трябва да вървят ръка за ръка; докато първото овлажнява ноктите отвътре, продуктите ще действат отвън. Особено се препоръчват овлажняващи масла и кремове в малки тубички, които можете да вземете, където и да отидете.
  • Защитни ръкавици
    Когато температурата е ниска, сложете топли ръкавици, които предпазват ноктите Ви от вредното въздействие на околната среда. По време на почистване и миене, носете ръкавици, изработени от латекс или друг материал, който ще предпази ноктите Ви от детергенти. Ако ежедневно работите с химикали и разяждащи вещества, направете същото.

Крехки и чупливи нокти – за какво заболяване са индикатор?

Ако ядете правилно и се грижите за ноктите си, но въпреки това те са крехки и чупливи, това може да означава, че имате заболяване. Лошото състояние на ноктите може да е симптом на малабсорбция или хормонални нарушения, псориазис, атопичен дерматит, диабет и микоза.