Маслото от оризови трици е водещо в японската козметика – жените там го използват всеки ден върху тялото, лицето и косата си. Най-уникалната и ключова съставка в него е гама оризанола, който има по-силен антиоксидантен ефект от витамин Е. Какви тайни крие това масло? Защо е толкова често използвано в козметиката? Нека да разберем!

Масло от оризови трици според INCI: масло от азиатски ориз

Маслото от оризови трици се получава от оризови трици, т.е. от кафявия горен слой, премахнат по време на производството на бял ориз. Оризовите трици са се доказали като ценен източник на много съставки, използвани при грижата за кожата и косата. Какво се съдържа в маслото от оризови трици?

Състав на маслото от оризови трици

Оризовото масло е изключителен продукт, защото има уникален състав. Има силни разкрасителни и подмладяващи свойства, скрити в гама оризанола. То е комбинация от ферулова киселина, фитостероли и други ценни за кожата органични вещества.

Фитостеролите имат пряк ефект върху поддържането на доброто състояние на кожата, защото те ограничават разграждането на колагена и еластина – две вещества, които са отговорни за младостта и твърдостта на кожата.

Феруловата киселина е едно от най-силните, най-разпространените и естествени съединения, които действат срещу стареенето. Освен това тя работи срещу пигментация, което означава, че премахва всички петна и пигментация от епидермиса, изсветлява кожата и я хидратира точно, колкото е нужно.

Оказва се, че гама оризанолът е по-силен антиоксидант от витамин Е и често е наричан „витаминът на младостта“. Маслото от оризови трици също съдържа серамиди, които се грижат за здравината на кожата, изглаждат я и предотвратяват увисването и причиняваните от гравитацията бръчки. Ако търсите натурален коензим Q10 в козметичните продукти, то тогава трябва да знаете, че можете да го намерите във висока концентрация в маслото от оризови трици. Коензимът Q10 намалява малките бръчки и забавя процеса на стареене на кожата.

Маслото от оризови трици е подходящо и за грижа при мазна и склонна към акне кожа: то успокоява възпаленията, лекува и успокоява кожата, осигурява коректното ниво на себум, регулира работата на мастните жлези, затваря порите и прави кожата на лицето гладка. Маслото също лекува лезии от акне, като предотвратява образуването на нови петна.

Козметична употреба на маслото от оризови трици

Оризовото масло може да бъде използвано върху лицето и тялото, както и на косата. Много жени го използват и при грижата за ноктите, като го втриват в нокътната плочка.

Масло от оризови трици върху лицето

Маслото е хипоалергенно, то не дразни и е подходящо за всички видове кожа. Заради свойствата си, борещи се със стареенето, то е препоръчително за зряла и чувствителна кожа, която е податлива към алергии. Работи добре също при борбата с лезиите от акне.

Маслото може да бъде директно нанесено върху лицето (препоръчително е вечер преди лягане, под формата на серум за лице – докато спите абсорбирането ще е по-ефективно, което осигурява по-интензивна грижа). Също може да смеси и с избрани кремове за лице.

Маслото от оризови трици е перфектно при грижата за мъжката брада и успокоява кожата след бръснене.

То се абсорбира добре и не омазнява кожата. Хората със суха кожа могат да го използват като основа преди нанасяне на грим. Оризовото масло е подходящо като компонент в маските за лице, които са под формата на пудра (например глинената маска). Просто го смесете с пудрата и го нанесете върху лицето. То ще усили действието на глината. То е много добър продукт и за лятото, защото по естествен начин предпазва от UV лъчите и защитава кожата от фотостареене.

Масло от оризови трици върху косата

Оризовото масло е идеално за използване върху коса, която е със средна увреденост, тоест е отслабена, тънка, без блясък и има тенденцията да опадва. Витамин Е, фитостероли, добри мастни киселини (включително ценната ферулинова киселина) подобряват състоянието на скалпа, поправят щетите по повърхността на косата, предпазват от увреждане и неблагоприятни външни фактори, укрепват корените на косата и влияят положително върху здравословния и растеж.

Маслото от оризови трици се абсорбира добре и не натежава на косъма, лесно се отмина след процедура и след това оставя косата бляскава. Може да се използва също за защита на краищата на косата и да спре тяхното цъфтене.

Благодарение на антиокцидантните свойства на това малко, скалпа е чист и нивото на отделяне на себума е балансирано. При често използване косата спира да бъде мазна, докато в същото време прекалено сухият скалп е адекватно хидратиран. С други думи, маслото от оризови трици успокоява кожата и осигурява правилния хидро-липиден баланс.

Има много начини, по които маслото от оризови трици може да се използва при грижата за косата: най-често то директно се нанася на косата и скалпа, но може и да бъде смесено с любимия балсам, маска за коса или билкова смес, за да получите продукт, който регенерира скалпа. Друг често срещан метод е приготвяне на спрей за коса, който не изисква изплакване: маслото трябва да се смесва с голямо количество билкова смес, сок от алое или хидролат и да се напръска върху влажна коса след измиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *