За да успеем да осигурим правилната грижа за косата, трябва да се обърнем към козметика, която надхвърля обикновения шампоан и балсам. Често просто искаме да запретнем ръкави и да се справим с проблемната коса по наш начин. В този случай междинните продукти изглежда могат да помогнат. С тях можем да обогатим всеки продукт за грижа за косата или да усилим действието му. Каква е скритата сила на тези тези странно звучащи емолиенти, подхранващи вещества и протеини, когато стане на въпрос за грижа за косата? Как да ги използваме и къде да ги намерим?

Емолиенти за коса

Емолиентите са молекули, осигуряващи защита. На повърхността на косъма те създават специален покриващ слой, който предпазва от вреда. Слоят от емолиенти не само спира влизането на токсините във вътрешната структура на косъма, но и разкрасява косата – повечето емолиенти действат като натурална бляскава обвивка за косата. Емолиентите също поддържат косата хидратирана точно, колкото трябва.

Емолиентите трябва да се приемат като основата на всяка професионална и внимателна грижа за косата. Без тях косата няма никакъв шанс да бъде здрава и красива. Струва си да се разбере, че без защитни фибри върху косъма и горния кератинов слой, косата би загубила вода и състоянието и би се влошило много бързо. Емолиентите също защитават кичурите от вредната слънчева радиация, студа, мръсния градски въздух, дехидратация заради късоверижни алкохоли (те често се добавят към шампоани и балсами), както и от горещия сешоар или топлината при други стилизиращи процедури.

Видове емолиенти

Емолиентите създават широка гама от съставки, които впоследствие се добавят към козметичните продукти. Те включват:

натурални и растителни масла – това е най-ценната група емолиенти; те са 100% натурални и напълно безвредни съставки, които могат да се прилагат не само на косата, но и на скалпа. Маслата не само осигуряват защита, подхранване и разкрасяване на косата, но и насърчават растежа.

силикони – група от емолианти създадена за стилизиращи процедури. Задачата на силиконовите емолианти е да дарят косата с блясък и да я защитават от вреди. Докато избирате тази група от емолиенти, потърсете леки и летливи силикони, които не остават върху косата, така че да не натежават на кичурите.

восъци – тази група от емолиенти включва натурални съставки, които в зависимост от сътоянието си могат да бъдат сложени някъде между естествените и растителните масла. Восъците имат защитни свойства, не увреждат косата, правят я мека и и добавят блясък. Най-популярният емолиент, който принадлежи към тази категория е пчелният восък (cera alba), който си струва да се добави към обикновените балсами за коса. Друг популярен восъчен емолиент е ланолин, който е перфектен за защитаване на косата по цялата й дължина.

мастни алкохоли – тази група включва многоатомни алкохолни естери и дълговерижни алкохоли, които не увреждат косата. Те всъщност правят точно обратното и я защитават. Те имат хигроскопични характеристики, което означава, че те могат да се свържат с водата във вътрешната структура на косата и да хидратират косъма наистина добре.

производни на сурови масла (парафин) – емолиенти, създадени при дестилацията на сурови масла. Те не увреждат косата, създават покриващ слой и дават на косата блясък и подхранване. Парафинът е идеален за суха и увредена коса, която е лишена от жизненост и не е устойчива на външни вреди. Следователно, тази съставка е перфектна за защита от цъфтящи краища на косата. Струва си да се разбере, че този често използван течен парафин е точно такова сурово производно масло. Трябва обаче да се има предвид, че трябва да се използва умерено, защото може да раздразни скалпа.

филмообразуващи полимери – те са силни синтетични вещества, направени за стилизиращи процедури

От всички горепосочени групи полимери, най-ценната група са маслата и восъците. Ако искате да направите косата си по-красива и да я защитите от вреди, трябва да използвате точно тези вещества върху косата.

Протеини за косата

Когато косата е изключително повредена, протеините са съставките, които играят важна роля в възстановителния процес на косата. Те са молекули с различни размери, които са естествените градивни елементи на косата. Протеините също регенерират сухата и изтощена коса по най-бързия начин. Също така, протеините са масив от аминокиселини, които увеличават устойчивостта на косата и подобряват изтощената структура на косъма чрез попълване на пропуските, причинени от външни агресори. Накрая, протеините могат да направят косата гладка.

Видове протеини

Ако искате, можете да подобрите всекидневната си грижа за косата и да подхраните косъма с тези ценни протеини. За да го направите, изберете протеини, извлечени от растения. Ако косата е изключително увредена, потърсете многочастични протеини като:

  • млечни протеини
  • копринени протеини
  • пшенични протеини
  • овесени протеини
  • царевични протеини
  • оризов протеин
  • соев протеин
  • кератин

Друга група протеини са така наречените хидролизирани протеини. Те са създадени, когато по-големи протеинови молекули се разбият на по-малки частички при хидролиза. Тъй като са по-малки, те не са подходящи за използване при дехидратирана и увредена коса, която е със грапава повърхност, но и при гъста и тежка коса, чиято увреденост е малка. Микромолекулярните протеини попълват празнините в структурата на косата и могат да навлязат надълбоко в косъма. Те са:

  • хидролизиран кератин
  • хидролизирана коприна
  • хидролизиран еластин
  • хидролизирани млечни протеини
  • хидролизирани пшенични протеини

Протеините могат да бъдат закупени като междинни продукти. Въпреки това, често се случва те да са добавени във висока концентрация към добър козметичен продукт. В днешно време всички видове лосиони или балсами под формата на спрей, които съдържат протеини, са много популярни.

Хумектанти за коса

Това е последната група от съставки, които си струва да бъдат включени към грижата за косата. Хумектантите са миниатюрни молекули, които проявяват хигроскопични способности. Те се свързват с водата в клетките и хидратират косъма много добре. Точно тези хумектанти се грижат за доброто подхранване на косата. Въпреки това, употребата им трябва да е балансирана. Оказва се, че при прекалената им употреба, косата може да стане хвърчаща; косата може да загуби блясъка и гладкостта си.

Количеството на хумектантите в косата трябва да е балансирано с емолиенти. Подобна процедура може да се нарече съзнателна грижа за косата и скалпа.

Видове хумектанти

Къде можете да намерите хумектанти? Ако косата ви не е достатъчно подхранена, изберете хидратиращи натурални съставки. Те включват:

  • глицерол
  • алое
  • нектар от агаве
  • хиалуронова киселина
  • мед

Правилната грижа за косата е истинско предизвикателство. Трябва да сме наясно с какво да подхранваме косата си и да подбираме продукти, които са възможно най-натурални. Продължавайте да наблюдавате косата си и нейното състояние, за да можете да и дадете това, от което се нуждае и което ще и помогне да бъде здрава и силна. Също така, не прекалявайте с количеството на продуктите, които използвате. В крайна сметка не е нужно да добавяте още една доза хумектанти, ако косата ви не е суха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *