Бърз начин да накарате косата си да расте. Дали съществува? Главния герой в тази статия е лютата чушка – още един натурален продукт, който би трябвало да накара косата ви да расте. Какви свойства има тя и как да я добавим към грижата за косата?

Всички знаем за лютите чушки или поне сме запознати с това как изглеждат. Въпреки това рядко знаем, че има много различни видове люти чушки – кайен, халапеньо или пири пири, например. Това не е проблем, защото те всички имат нещо общо помежду си – пикантност заради включения в тях капсаицин. Точно тази съставка прави лютивата чушка толкова атрактивна в света на козметиката.

Козметични ползи от лютата чушка

Това е популярна съставка, която може да се намери в почти всяка кухня и прави чудеса в козметиката. Ползите, за които може би не знаете са, че тя се използва за отслабване, има загряващ, лечебен и болкоуспокояващ ефект.

Бихте ли искали да научите как точно работи лютивата чушка?

  • Има загряващо действие.
  • Задейства изгарянето на мастна тъкан.
  • Облекчава болка.
  • Повишава имунитета.
  • Доставя витамини и минерали.
  • Бори се с целулита.

Горещи козметични продукти – ползите от лютата чушка

Тъй като лютата чушка помага при отслабване и загрява, често ще я откриете в продукти срещу целулит. Заради голямото количесто капсаицин, продуктите с люта чушка увеличават притока на кръв и стимулират кожните клетки постоянно да се подновяват и поправят. Не е чудно, че малко люта чушка се добавя към скрап за лице, лосиони за отслабване, гланцове за увеличаване на устните и при процедури за засилване на растежа на косата.

Какви са ползите от лютата чушка?

Повечето продукти с люта чушка са за коса и скалп. Защо тя се използва толкова много при грижата за косата? Най-вече защото разрешава едни от най-често срещаните проблеми със скалпа:

  • укрепва косата и спира косопада
  • засилва растежа на косата
  • спира бактериите и има почистващ и антисептичен ефект

Люта чушка в продукти за коса – готови и домашно приготвени

Очевидно, можете да вземете готови продукти с люта чушка или да си ги направите сами. И двете опции имат и добри и лоши страни.

Феновете на домашната грижа за коса предпочитат да приготвят продуктите си (например масло или маска) с люта чушка сами – това е по-естествено решение, което можете да адаптирате спрямо индивидуалните си нужди и да знаете точно какво има в продукта. Въпреки това се оказва, че готовите продукти имат по-добър списък със съставки и по-силен ефект, но пък са по-скъпи.

Как да си направим продукти с люта чушка? Ето две от най-лесните, ефективни и евтини рецепти.

Рецепта 1. Масло с люта чушка за растеж на косата

Домашно приготвено масло с люта чушка, предназначено за растеж на косата е лесно за направа. Нарежете наситно една люта чушка (със семките, в които се съдържа най-много капсаицин), накиснете я в избрано от вас масло (например арганово масло, зехтин, бадемово масло). Втрийте маслото за растеж на косата в скалпа един или два часа преди измиване на косата.

Рецепта 2. Маска с люта чушка за растеж на косата

Смесете няколко лъжици обикновено кисело мляко с по една лъжица от всяка сушена люта чушка и с любимото масло, напр. арганово масло. Маслото подхранва, киселото мляко успокоява раздразнението, докато лютата чушка засилва растежа на косата. Нанесете маската върху скалпа преди рутинното измиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *