Билкови шампоани за коса – защо те са все на фокус? Оказва се, че природата е перфектния козметик, който играе ролята на професионалист и има решение за всеки проблем. Ако все още не сте опитали да се грижите за косата си с помощта на билки, то е крайно време да видите, колко е ползотворни могат да бъдат те!

Билковите шампоани са натурални, напълно безвредни за скалпа и базирани на традиционни рецепти. Те не съдържат вредни парабени, силикони и съставки като SLS, SLES, които са комедоногенни, тежат на косата и могат да нарушат естествения цикъл на скалпа.

Има много различни видове билкови шампоани на пазара. Благодарение на разнообразието от натурални съставки, за всеки тип коса има съответния продукт. И мазната натежала коса, както и слабата, тънка, чуплива и мазна с пърхот коса имат шанс да получат грижа, която е направена специално за тях.

Знаехте ли че…

… ефекта на билките е много по-силен от този при шампоан, създаден в лабораториите? Това е, защото билковата смес съдържа много активки съставки, които влияят на кортекса на косъма, докато синтетичните шампоани съдържат множество тежки силикони, които действат само върху повърхността на косъма. Ако мечтаете за регенерация в дълбочина и подобряване на състоянието на косата Ви – изберете грижата с билки.

Как да изберем най-добрия шампоан?

Първо, трябва внимателно да огледате косата си и да прецените от какво се нуждае тя – шампоанът трябва да пасва на нейния тип. Когато сте наясно с проблемите, които се срещат при грижата за коса, ще можете да изберете по-лесно идеалния шампоан. Следователно:

  • мазна и тежка коса – изберете шампоани с екстракт от коприва или репей
  • коса, която опадва – освен вече споменатата черна ряпа, тя ще се повлияе добре и от екстракт от хвощ
  • за суха коса е подходящо ленено семе или екстракт от вечерна иглика
  • зряла и без блясък коса трябва да се измие с шампоан с божур
  • светлата и руса коса трябва да се измие с нежен шампоан от лайка
  • матова коса, при която липсва обем, ще се възроди най-добре с шампоан с екстракт от хмел
  • тънка и деликатна коса – изберете шампоан с екстракт от корен от женшен

Коса под специален надзор – билкови шампоани със специална цел

В допълнение към ,,обикновените“ проблеми при косата и скалпа, можете също да имате и други по-сериозни и притеснителни такива: пърхот, много силна себорея, лющене на скалпа, сърбеж, повишен косопад и пр. Ще могат ли билките да се справят с тях? Оказва се, че те могат да бъдат от чудесна помощ за изключително слабата, уморена коса, която се нуждае от специализирана грижа. Кои билки са подходящи при тези специални случаи?

  • брезов катран и екстракт от черна ряпа – ще се погрижат при коса с пърхот;
  • жълт кантарион и градински чай – укрепват отслабената коса и подобряват кръвообращението на скалпа;
  • жълта сладка детелина – перфектна за лятото – предпазва косата от неблагоприятното въздействие на външните фактори;
  • коса с пърхот се нуждае от шампоан с екстракт от черна ряпа или брезов катран;
  • екстракт от ливадник – защитава косата и успокоява скалпа;
  • хвойна – възвръща жизнеността и гъвкавостта на изключително слабата коса.

Важен фактор, определящ ефекта на даден шампоан, е неговият състав. Дори в билковите и – изглежда – естествени продукти, парабени и вредни алкохоли с къса верига могат да доминират, което може да раздразни скалпа и да изсуши косата. Не забравяйте да разгледате списъка на съставките, за да видите дали продуктът е изцяло натурален и безопасен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *