Черната ряпа често се използва при грижата за косата – истина е, че добавянето и към козметиката за косата дава страхотни резултати, но си струва да знаете, че прекрасните козметични качества, които черната ряпа може да предложи, не спират дотук. Тя е истинска витаминна бомба за цялото тяло и нейните свойства могат да се използват не само при грижата за косата.

5 разкрасяващи и подхранващи свойства на черна ряпа

1. Заздравява, изчиства и изсветлява кожата

Най-важния елемент при грижата за кожата е нейното почистване в дълбочина – без него, следващите процедури не биха работили добре (например съставките от кремовете няма да се абсорбират толкова добре, колкото се очаква). Черната ряпа е много полезна при тази фаза – гел за измиване на лицето и натурални скрабове с екстракт от черна ряпа перфектно ще изчистят, освежат и подхранят кожата. Черната ряпа съдържа множесто витамини B, фосфор, цинк и висока концентрация на витамин С. Тя ефективно елиминира всички токсини и бързо подобрява състоянието на кожата.

2. Освежава и има антиоксидантен ефект

Черната ряпа е богата и на силни антиоксиданти; тя изобилства от споменатите по-горе витамин С и флавоноиди. Тя перфектно се справя със зрялата кожа, забавя процеса на стареенето и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. Черната ряпа може също да се използва от хора с чувствителна кожа, тъй като не дразни и не предизвиква алергии.

3. Заздравява кожните промени

Екстрактът от черната ряпа може още да е от помощ при борбата с акнето и други кожни промени. Той не само предотвратява формирането на петна и черни точки, но също и третира белези, лезии от акне, промени в цвета на кожата и пигментация.

Черната ряпа намалява видимостта на неприятните и нежелани остатъци от различни видове кожни инфекции, възстановява приятния и равномерен цвят на кожата, нежно изсветлява и придава естествен блясък на тена.

4. Намалява косопада

Прекаленатга загуба на коса е често срещан проблем: много пъти причината е промяната на сезона и понякога е достатъчно да включим нова и по-здравословна храна в режима си, за да се справим с косопада. Въпреки това загубата на коса е проблем, който засяга и мъже и жени. Често тя е свързана със силен и продължителен стрес или заболяване.

Оказва се, че екстрактът от черна ряпа е много силен лек, който спира косопада. Как е възможно това? Този екстракт стимулира кръвообращението на скалпа и като резултат подсилва корените на косата. Също така почиства скалпа и косата от нечистотии и по този начин предотвратява косата от изтъняване. Ефектът е, че косата не само спира да опадва, но и растежът й се увеличава. Освен това черната ряпа също перфектно почиства косъма от козметични продукти, токсини и нечистотии. Шампоанът с черна ряпа е деликатен, подходящ за чувствителна кожа, предотвратяващ омазняването на косата и подпомагащ борбата с леката форма на пърхот.

5. Осигурява хидролипиден баланс на скалпа

Както вече беше споменато, черната ряпа не само се грижи за косата и корените й, но и за скалпа и затова тя е често срещана съставка в шампоаните против пърхот. Черната ряпа облекчава скалпа и балансира процесите, случващи се на повърхността му. Също така, тя възстановява хидролипидния баланс, като спира себореята, предпазва косата от омазняване и в същото време, при сух скалп, облекчава и възстановява правилното ниво на влажност. Черната ряпа още подхранва скалпа и цялата дължина на косата, от корените до връхчетате. Доставя цял набор от витамини и минерали, които са нужни за правилния растеж и функциониране.

Черната ряпа – къде да я откриете?

За късмет много козметични компании оценяват ползите от използването на черната ряпа и доброволно я добавят към продуктите си. Един от най-известните е например шампоанът с черна вяпа. Когато купувате такъв продукт, винаги проверявайте какво количество екстракт от черна ряпа е включено в състава на продукта. Колкото по-голямо е количеството в INCI – толкова по-добре ще работи шампоанът.

Има и маски за коса и балсами с черна ряпа, които са достъпни на пазара – те са идеални за детокс, почистване на косата и за извличане на токсините от външния и слой. Също толкова добър продукт, който спира косопада е лосионът за скалп, съдържащ екстракт от черна ряпа. Тези видове продукти често съдържат и други добре подбрани растителни екстракти, които са известни и ценени при грижата за косата, като например репей, хвощ и коприва.

Домашни методи за добавяне на черна ряпа към козметични продукти

Един от перфетните домашни продукти с козметична цел е сокът от черна ряпа. Можете да го изпиете, да го вземето под формата на хранителна добавка, но той би работил много добре и ако го втриете в скалпа си или измиете лицето си с него, вместо традиционния тонер.

Сокът от черна ряпа, добавен към бяла или зелена глина, подсилва свойствата и и е чудесна добавка към маската за лице.

Екстрактът от черна ряпа може да се използва и като спрей върху косата. Добра идея е да се комбинира с избрано натурално масло и да се нанесе върху косата като маска или да си направите домашен спрей и да напръскате с него върху влажна след измиване коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *