Кожата на ръцете има малко мастни жлези и тънък слой мастна тъкан, поради което под въздействието на външни фактори бързо губи защитното си липидно покритие. В резултат на това кожата става суха, напукана и червена, а ноктите стават матови. Как да се погрижим за ръцете и ноктите си? Как да се отървем от тъмните петна – у дома и в салона? Вижте по-долу как да го направите по подходящ начин.

Как да се грижим за ръцете си?

Въпреки че можем да използваме помощта на професионален козметик, е редно да можем да правим основни процедури сами вкъщи.

Грижа за ръцете у дома

За да предпазите кожата от изсъхване, използвайте овлажняващ крем след всяко измиване на ръцете, което ще възстанови хидролипидния слой. Най-добрият избор е крем, обогатен с овлажняващи, защитни и успокояващи вещества като вазелиново масло, глицерин, алое, алантоин и силикони. След няколко дни на редовно нанасяне, ръцете Ви ще станат меки и гладки.

Ако за Вас е трудно да използвате редовно крем и кожата Ви е суха и напукана, можете да се опитате да регенерирате ръцете си. Вечер масажирайте в ръцете си дебел слой подхранващ крем за ръце, серум или маска. Всяка от тях съдържа значителна доза витамини, както и овлажняващи и регенериращи субстанции. След това сложете памучни ръкавици и спете с тях. Подобен компрес ще накара съставките на продукта да проникнат по-дълбоко в кожата.

Друга добра процедура е и бързо хидратираща баня – загрейте зехтин в купа и накиснете ръцете си в него. След няколко минути изсушете кожата с хартиена кърпа.

Грижа за ръцете в салона за красота

Ако сте решили да използвате помощта на професионалист, добре е да изберете спа маникюр с парафин. Регенерира ноктите и сухата кожа. Започва точно като класически маникюр с пилене на ноктите, рязане на кожичките и полиране на ноктите. След това е време за захарен скраб, който не само почиства кожата, но и я изглажда и подхранва благодарение на растителните масла. След това излишната захар се отстранява и козметикът втрива подхранващото масло в ноктите, като маслото е обогатено с овлажняващи и регенериращи вещества. След това ръцете трябва да се потопят в разтопен восък три пъти, за да се получи дебел слой. После се увиват плътно в найлонови торбички. След 15 минути ги махнете от ръцете си. След подобна процедура кожата е гладка, овлажнена и ноктите изглеждат здрави.

Как да се грижим за ноктите си?

Лошото състояние на ноктите е следствие от контакт с детергенти, които изсушават нокътната плочка. Когато ноктите са прекомерно изсушени, те стават крехки и са склонни към чупливост. Ако, освен това, започнат да се появяват тъмни петна и обезцветяване, това означава, че тялото ни иска да ни каже нещо и това не е добра новина. В тази ситуация е добре да посетите дерматолог, който трябва да Ви предпише витамини и минерали.

Тъмни петна по ръцете

Тук вината е на слънцето. Неговите лъчи стимулират меланоцитите, или клетките да произвеждат меланин, кафяв пигмент на кожата. В резултат на продължително излагане на слънце, там където се натрупват меланоцитите, се образуват тъмни петна.

Обезцветявания и тъмни петна – как да се отървем от тях у дома?

За да се отървете от обезцветяванията сами или поне да ги облекчите, трябва да използвате продукти, които изсветляват петната. Изборът е огромен: някои от тях стимулират ексфолиацията на епидермиса, докато други възпрепятстват процеса на пигментация и по този начин предотвратяват ново обезцветяване. Такива продукти обикновено съдържат хидрохинон, арбутин, витамин А или С и плодови киселини или койева, липоева, азалеинова или фитинова киселини в умерена концентрация.

Започнете със скраб за ръце, за да отстраните мъртвите кожни клетки и да изравните тена на кожата. Такава процедура трябва да се повтаря на всеки 4-5 дни, защото улеснява абсорбирането на веществата. Ако трябва да се отървете само от малки петна, трябва да изберете крем със специален апликатор, който позволява точно и прецизно нанасяне. От друга страна, ако целта Ви е да изгладите равномерно кожата на ръцете си, използвайте изсветляващ крем като обикновен крем за ръце. Такива козметични средства обикновено придават чувствителност на кожата към слънцето, така че ги нанасяйте преди лягане. През деня защитете кожата си с крем с висок UV филтър, най-малко SPF 30, за да предотвратите появата на нови петна.

Обезцветени кожни петна и тъмни петна – как да се отървете от тях в салона?

Професионалната процедура започва с груб солен скраб, който значително улеснява абсорбирането на активните съставки. След това козметикът масажира в ръцете депигментационен серум, а след това прилага маска за изсветляване с водорасли с екстракт от черница и арбутина. След 15 минути маската се премахва от ръцете. Накрая се използва крем за ръце за извършване на приятен масаж на ръцете. Резултатът е по-гладка и по-светла кожа, но е необходима серия от процедури, за да се редуцира проблемът.