Какво е по-важно: красиви или здрави нокти? Винаги ли изключваме другото? Красивите нокти не трябва да бъдат дълги или лакирани в различни цветове. В днешно време има нарастваща тенденция да се грижим за ноктите, вместо да ги декорираме. Sauté ноктите са по-малко блестящи, но имат естествен, здравословен блясък. За съжаление, не е достатъчно да спрете да лакирате ноктите си, за да го постигнете. Естествените грижи изискват повече процедури, отколкото нанасянето на два слоя лак за нокти, като редовните процедури ще доведат до изненадващи резултати само след една седмица. Как да направим ноктите си здрави и красиви? Как да се направи правилно маникюр и какво представлява японският маникюр? Ефективно ли е подхранването при натопяване на ноктите? Ако е така, как да го подготвите?

Как да се грижим за ноктите си?

Всеки лак за нокти, бил той хибриден, гел или акрил, изсушава нокътната плочка и блокира достъпа на въздух. В резултат ноктите стават крехки и започват да се чупят. Ако редовно ги лакирате, без да им давате време да се регенерират, отслабвате състоянието им. Поради тази причина първата стъпка към здравите нокти е да правите периодични почивки от лака за нокти (поне 2-3 седмици).

Ние често отслабваме състоянието на ноктите си, например когато ги излагаме на чест контакт с перилни препарати и не носим защитни ръкавици. Преди да вършим каквато и да е домакинска работа, било то миене на съдове или избърсване на прах, трябва да защитим ръцете и ноктите си.

Не забравяйте за здравословната диета. В менюто Ви, поне за времето на регенерацията на ноктите, трябва да има продукти, богати на цинк, мед и силиций, тоест на ядки, тиква и слънчоглед.

Красиви нокти – стъпка по стъпка
Какво трябва да направите, за да направите ноктите си красиви? Първият етап ще бъде маникюр, а следващият – подхранващо натопяване на ноктите, което ще овлажни кожичките и ще укрепи нокътните плочки.

Маникюр

  1. Отстранете стария слой лак за нокти с помощта на продукт за почистване на лак без ацетон. След това измийте ръцете си с мек сапун.
  2. Използвайте хартиена или стъклена пила, за да оформите ноктите си. Пилете ги само в една посока.
  3. Нанесете омекотител за кожички или накиснете ръцете си във вода със зехтин за няколко минути.
  4. Подсушете ръцете си и внимателно избутайте кожичките с портокалова пръчка.
  5. Отстранете излишната кожа с помощта на щипката за нокти. Внимавайте да не я отрежете твърде дълбоко, тъй като това може да повреди структурата на ноктите.

Подхранващо натопяване на нокти

  1. Загрейте половин чаша зехтин.
  2. Добавете витамини А + Е от капсули, които можете да си купите от аптека.
  3. Потопете ноктите си в топлия зехтин и задръжте минимум 10 минути.
  4. Избършете ръцете си с хартиена кърпа. Най-добре е да не измивате ръцете си, а вместо това да втриете с масажни движения маслото в кожата си.

Как да направите ноктите си красиви?

Всяка процедура трябва да се прави редовно, ако искате да запазите резултатите възможно най-дълго. Поради тази причина маникюрът и подхранването на ноктите трябва да се правят систематично, за предпочитане веднъж седмично. Нещо повече, добре е да се овлажнява нокътната плочка с масла и серуми. Просто масажирайте продукта в кожата и ноктите, особено в плочката.

Можете да използвате:

  • рициново масло, което предотвратява раздробяването и чупливостта на ноктите. Трябва да се използва два пъти дневно – сутрин и вечер.
  • арганово масло с противостареещи и интензивно хидратиращи свойства. Можете да добавите няколко капки лимонов сок и да го нанесете върху ноктите и целите ръце.
  • мултивитаминни подхранващи серуми – налични в аптеките. Те съдържат комплекс от витамини и укрепващи съставки като серамиди, кератин, калций или мастни киселини. Редовната употреба предотвратява раздробяването и чупливостта на ноктите. Изберете тези с четка, за да можете да втривате серума в ноктите и кожата.
  • серуми под формата на прозрачен лак за нокти – съдържат много ценни съставки, но могат да бъдат отстранени само с продукт за почистване на лак. Използвайте ги само след 2-3 седмици след началото на процеса на регенерация. Те трябва да се нанасят всеки ден в продължение на 3 последователни дни и да се отстраняват с продукт за почистване на лак без ацетон. След това, след двудневна почивка, нанасянето може да се повтори.

От друга страна, трябва да избягвате серуми, съдържащи формалдехид. Въпреки че могат да укрепят ноктите Ви, те също така ще станат сухи и с петна. Освен това, формалдехидът влошава състоянието на кожичките.

Японски маникюр

Японският маникюр подхранва сухите и чупливи нокти. Процедурата включва втриване на специална овлажняваща паста в нокътната плочка. Пастата съдържа витамини А, Е и Н, провитамин В5, кератин, пчелен прашец и силициев диоксид от Японско море. Тази процедура прави ноктите красиви и блестящи.